دلیل ریزش موها
ریزش مو رایجترین مشکل در هر جامعهای است که تقریبا 40 درصد مردم را در همه جوامع به خود درگیر میکند. کشور ما هم از این قاعده مستثنا نیست و در ایران هم از هر 10 نفر، 4 نفر با این مشکل روبرو هستند. از دست دادن موهای سر تنها یک مشکل زیبایی نیست. گرچه این مشکل در مردها شایعتر است اما شاید مردها با آن آسانتر کنار بیایند درحالیکه این مسئله در خانمها نگرانی بسیار زیادی ایجاد میکند و حتی میتواند باعث از دست دادن اعتماد به نفس و یا سایر مشکلات عصبی بشود.
چرا کم مو میشویم؟
اصلی ترین علل ریزش مو در آقایان، ریزش موی آندروژنیک است. افزایش هورمونهای مردانه و یا واکنش طبیعی فولیکول مو به هورمون مردانه، باعث میشود که آقایان با مشکل از دست دادن مو روبرو شوند. ریزش مو در خانمها علتهای بسیاری دارد. کم خونی و به خصوص کم خونی ناشی از فقر آهن، اصلیترین دلیلی است که باعث ریزش موی خانمها میشود. یکی دیگر از علل شایع، ریزش موی هایپرآندروژنیک و یا ناشی از افزایش هورمونهای مردانه است. در این شرایط، جلوی موی سر خانمها، مثل آقایان کم مو میشود و دوطرف آن خالی میشود. درکنار این مسائل، علل ژنتیکی، بیماریهای غددی مثل سندرم تخمدان پلی کیستیک و … هم میتواند افراد را کم مو کند. به محض اینکه افراد علایم ابتلا به این مشکلات را در خود احساس کردند، باید به پزشک مراجعه کنند و اگر پزشک خانوادگی دارند، بهتر است او را در جریان این علایم بگذارند. پس از انجام آزمایشهای لازم و تشخیص علل ریزش مو در فرد، درمانها با کمک مکملهای تغذیهای و یا سایر راهکارهای پیچیدهتر انجام میشود. به موقع شروع کردن درمان میتواند در حدود 70 تا 80 درصد از این اتفاق جلوگیری کند و اگر فولیکول مو کاملا از بین نرفته باشد، میتواند موهای ریخته شده را در حدود 40 تا 50 درصد برگرداند.
روش های مختلفی برای درمان ریزش مو در سطح جهان مورد استفاده قرار گرفته است حتی امروزه از پیوند موی طبیعی و قابل رشد نیز استفاده می گردد. اثربخشی اکثر روش های درمانی برای کاهش ریزش مو معمولا کم و یا موقتی می باشد.
سلول های بنیادی، پرهزینه اما اثربخش
درمانهای بسیاری برای ریزش مو وجود دارد که انتخاب آنها بستگی کامل به علت ریزش مو در فرد دارد. درمیان این درمانها، درمانهای سلولی یکی از جدیدترین و موثرترین راههاست که میتواند وضعیت فرد را تا بیشتر از 90 درصد بهبود دهد. در این شیوه خون گرفته شده از بند ناف و سلولهای بنیادین، به سلول مویی تبدیل میشود و فرد را درمان میکند. البته این روش هنوز در ایران قابل انجام نیست و تنها در مقیاس آزمایشگاهی انجام گرفته است.
کاشت مو روشی مناسب برای آقایان
کاشت مو یکی دیگر از روش های برگرداندن موهای از بین رفته است. در این روش با کمک گرفتن از موهای پشت سر خود فرد، تارهای مو در ناحیه ریخته شده کاشته میشوند و از آنجا که کاشت با کمک موی طبیعی خود فرد انجام میشود، امکان رشد موها وجود دارد. گرچه این روش یکی از پرطرفدارترین روشهایی است که آقایان سراغش میروند اما ما آن را برای خانمها توصیه نمیکنیم. چراکه گرچه موهایی که از پشت سر آورده میشوند، در برابر هورمونهای مردانه مقاوم هستند و نوسانات هورمونی نمیتواند باعث ریختن آنها شود،اما از آنجایی که اغلب ریزش موهای زنانه به علت مشکلات تغذیهای و کمبود آهن است، ممکن است حتی بعد از کاشت مو هم ریزش ادامه پیدا کند و موهای کاشته شده هم از دست بروند.
پلاسما تراپی، هم پیشگیری هم درمان
پلاسما تراپی یکی از جدیدترین و پرطرفدارترین روشهای ترمیم موهای از دست رفته است. این روش که به
PRP شهرت دارد، میتواند درمان ریزش مو را تا حدود 75 یا 80 درصد تضمین کند. از طرف دیگر، هزینه این درمان خیلی بالا نیست و اقشار متوسط جامعه هم از عهده پرداخت آن برمیآیند. در این روش حدود 10 ccخون از خود فرد گرفته میشود و در یک پروسه، پلاسمایی که از پلاکت غنی شده است از آن جدا شده و به نواحی دچار مشکل تزریق می شود. این بخش که به اصطلاح به PRP معروف است حاوی 9 فاکتور رشد پلاکتی است که در صورت پیوند به نواحی فولیکول مو باعث تقویت و رشد ریشه مو و پیشگیری از ریزش مو می گردد. اثر بخشی این روش بسیار امیدوار کننده است و توسط FDA آمریکا نیز به تائید رسیده است و گزارشات علمی جهانی نیز دلالت بر موفقیت آن دارد. با انجام پلاسماتراپی، سلولهایی که در فولیکولها دچار نقص شدهاند بازسازی میشوند. این روش هم نقش درمانی دارد و هم از ریزش دوباره موها جلوگیری میکند و البته میتواند تمام موارد ریزش مو را در بر بگیرد.