اگزما
دکتر حسن صيرفي، متخصص پوست و مو، در اين باره مي گويد: "خانهداري يک شغل است و اين شغل مستلزم تماس مداوم با آب و مواد شوينده است. خانهدارها مي توانند دچار نوعي اگزماي پوستي شوند. البته خوشبختانه اين نوع از اگزما از نوع آلرژيک نيست، يعني احتياج ندارد که فرد زمينه ذاتي آلرژي و حساسيت به اين مواد را داشته باشد. همين که فرد تماس بيش از حد با آب، صابون و مواد شوينده داشته باشد، زمينه ايجاد بيماري فراهم مي شود. شايد بيش از 80 درصد از اگزماهاي دست در سراسر جهان را همين نوع اگزماها تشکيل دهند. به طور يقين براي درمان اين دسته از اگزماها نمي توان مواد شوينده را به طور کامل کنار گذاشت، بنابراين همان محدود کردن تماس هم تا حدود زيادي کمک کننده است، يعني بايد تماس به قدري باشد که ايجاد بيماري نکند. به خانم ها توصيه مي کنيم که هنگام استفاده از اين مواد، حتماً از دستکش استفاده کنند و پس از شستشو نيز از مواد نرم کنندهاي مانند وازلين استفاده کنند."
کارگر
دستهايت نشانه رفتهاند
بيشتر اين ضايعات را در دستها مي بينيم ولي گاهي به علت آلودهشدن لباسها، ضايعات را مي توان روي قسمتهاي مختلف بدن نيز مشاهده کرد. ضايعاتي که در صورت رخ مي دهد، بيشتر از طريق دست به صورت منتقل شدهاند و يا مواد به شکل گاز، بخار، گرد و غبار در هوا پراکنده شده و روي پوست صورت نشستهاند. گاهي تغييرات رنگي پوست را در افرادي مي بينيم که با بعضي مواد شيميايي سر و کار دارند و اين مسئله درباره افرادي که در کارخانهها با فلزات سنگين از قبيل نقره، جيوه و... سر و کار دارند، ديده مي شود. در صورت اين افراد لکههاي رنگي در محل تماس ديده مي شود.
متهمان رديف اول
مواد شيميايي مي توانند به دو صورت تحريکي و آلرژيکي سبب التهاب و حساسيت پوست شوند. البته غلظت ماده، نوع ماده و دفعات تماس با آن مواد، در ايجاد و تشديد ضايعات پوستي مؤثر است.
انواع مواد اسيدي، قليايي و فرآوردههاي نفتي و بنزيني و حلالهاي شيميايي قادرند با حلکردن چربي ميان سلولي پوست، به زير جلد پوست نفوذ کنند و موجب قرمزي و خارش شديد شوند که در موارد شديدتر به صورت ترشح و تاول هم ديده مي شوند.
دستهاي روغني
امان از جوشهاي چرکي
يکي از عوارض تماس پوستي با مواد، جوشهاي چرکي است که به آن آکنه شغلي مي گويند. در بعضي از شغلها، آکنه ايجاد يا تشديد مي شود و اين اغلب در مشاغلي ديده مي شود که موجب آبرساني به لايه شاخي پوست مي شوند، از قبيل کارکردن با مواد روغني حيواني يا معدني، نفت و هيدروکربنهاي هالوژنه و تماس ماده شيميايي با پوست که در صورت و اندامها آکنه ايجاد مي کنند.
افرادي که در محيط هاي گرم کار مي کنند نيز به دليل تعريق زياد، دچار تشديد آکنه مي شوند. از ديگر موادي که مي توانند منجر به اين صدمه شوند مواد هالوژني (کلر، يد و...)، گازوئيل، روغن موتور، آزبست و فرآوردههاي قطران هستند.
اين آکنهها به شکل جوشهاي قرمز، چرکي و يا زير پوستي سر سياه و سر سفيد، در همان محل تماس پوست با مواد شيميايي بروز مي کند که حتي بعد از بهبود نيز جاي زخم به جاي مي گذارند.